Πως τα στρείδια παράγουν μαργαριτάρια;

streidi1megali
022
009
006
001
021
016a

Τα τελευταία χρόνια με την μόλυνση των θαλλασσών και γενικώς του οικολογικού συστήματος, ένας τομέας που είχε πληγεί ήταν και αυτός των φυσικών μαργαριταριών. Καθώς η ζήτηση αυξανόταν και οι ποσότητες δεν επαρκούσαν άρχισαν να τα καλλιεργούν σε ειδικές φάρμες μαργαριτάρια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και καθόλου εύκολη, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 2.000 μύδια που θα καλλιεργηθούν μόνο τα 10 μύδια θα παράγουν μαργαριτάρια που θα είναι με υψηλά ποιοτικά στάνταρ.

Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται φυσιολογικά όταν ένα κόκκος άμμου, φλοιού (μυδιού) ή παράσιτο μπαίνει στο σώμα του και δεν μπορεί να το αποβάλλει, είναι η φυσική άμυνά του. Τα καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια δεν είναι φτιαγμένα απ’ τον άνθρωπο, αλλά είναι με παρέμβαση του ανθρώπου και όπως τα φυσικά, μεγαλώνουν σε ζωντανά μύδια. Καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια αρχίζουν από ένα μυδο-πυρήνα, μόσχευμα το οποίο με χειρουργικό τρόπο τοποθετείται στο μύδι. Για να προστατευτεί το μύδι εκκρίνει κρυσταλλοειδές ουσίες, ονομαζόμενες μάργαρο, πάνω στο μόσχευμα.

Με το πέρασμα του χρόνου στρώματα μάργαρου χτίζονται, το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας μαργαριτάρι με το επιθυμητό βαθύ γυάλισμα. Δεν υπάρχει άλλη διαφορά μεταξύ τους καθώς και τα δυο είναι προϊόντα της φύσης.

Ψεύτικα μαργαριτάρια είναι εκείνα που δημιουργούνται απ’ τον άνθρωπο και είναι κατασκευασμένα σε εργοστάσια χωρίς την χρησιμοποίηση των μυδιών, με οργανικά και ανόργανα χημικά και άλλα στοιχεία. Δύο απλοί βασικοί τρόποι αναγνώρισης μεταξύ των φυσικών και ψεύτικων είναι:

  1. Με το δόντι. Ξύνοντάς το απαλά στα δόντια, έχεις την αίσθηση άμμου στο φυσικό, αντιθέτως το ψεύτικο έχει αίσθηση πλαστικού.
  2. Με την θερμοκρασία του περιβάλλοντος τα φυσικά προσαρμόζονται στη θερμοκρασία του χώρου σώματος ενώ τα ψεύτικα όχι.