Μαργαριτάρια τα δώρα της φύσης

Θησαυρός της θάλασσας!!! Βασίλισσα του ωκεανού!!! Από την αυγή του πολιτισμού τα μαργαριτάρια αφιερώνονται στις γυναίκες. Με την πάροδο του χρόνου έγιναν το σύμβολο της αγνότητας, δύναμης, εξουσίας , πλούτου και ευτυχίας.

Τα μαργαριτάρια είναι γνωστά από την αρχαιότητα, έχουν μαγέψει στο πέρασμα του χρόνου όλες τις γυναίκες. Είναι το μοναδικό κλασικό κόσμημα από γενιά σε γενιά εδώ και 3.000 χρόνια. Αν κάποια γυναίκα πει ότι δεν της αρέσουν τα μαργαριτάρια σίγουρα δεν έχει νοιώσει το βελούδινο άγγιγμα τους ή δεν της έχει μιλήσει κανείς γι’ αυτά. Είναι σαν να υπάρχει ένα μαγικό μυστικό ανάμεσα τους, τα μαργαριτάρια αναδεικνύουν την λάμψη και την γοητεία τους πάνω στο λαιμό των γυναικών και αντίστροφα.

Επειδή πουθενά ένα μαργαριτάρι δεν αποκαλύπτει με τόση χάρη την ομορφιά του όσο πάνω στην γυμνή επιδερμίδα μιας γυναίκας, θα σας προτείναμε να τα φοράτε τακτικά έτσι ώστε να κρατούν την λάμψη και την πραγματική τους ομορφιά.

Το μαργαριτάρι ως οργανικό υλικό με το πέρασμα του χρόνου μπορεί να εμφανίσει σημάδια επιδείνωσης στην επιφάνεια του η καλή φροντίδα όμως θα το διατηρεί λαμπερό.

Ένα μαργαριτάρι που δεν φοριέται αργοπεθαίνει, μην αφήνετε τα μαργαριτάρια σε θυρίδες για μεγάλα χρονικά διαστήματα, μην βάζετε μαργαριταρένια κοσμήματα όταν κάνετε μπάνιο, μην τα αφήνετε να έρθουν σε επαφή με καλλυντικά, αρώματα, σπρέι, ιδρώτα και ποτέ μην τα φοράτε σε άμεση επαφή μαζί με άλλα κοσμήματα ή πολύτιμες πέτρες.

Ένα καλό κολιέ πρέπει να είναι δεμένο με μεταξωτή κλωστή και κόμπους ενδιάμεσα στα μαργαριτάρια, στα μικρά δε μεγέθη να υπάρχουν κόμποι ασφαλείας. Για να διατηρήσουν την λάμψη τους να τα καθαρίζετε απαλά με βαμβακερό ύφασμα και να αλλάζετε την κλωστή από το μαργαριταρένιο κολιέ τακτικά σε εξουσιοδοτημένα χρυσοχοεία ή εργαστήρια.

 

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

Το διάγραμμα στο τέλος της σελίδας, παρουσιάζει τη δυσκολία ύπαρξης ενός καλού μαργαριταριού. Από τα 2.000 μαργαριτοφόρα όστρακα μόνο τα 10 θα παράγουν μαργαριτάρια Α’ ποιότητας τα οποία θα πληρούν τους βασικούς όρους της κλίμακας αξίας των μαργαριταριών:

Σχήμα – Μέγεθος – Γυάλισμα – Επιφάνεια – Χρώμα

ΣΧΗΜΑ: Το πιο περιζήτητο σχήμα μαργαριταριού είναι το στρογγυλό, αλλά τα τέλεια στρογγυλά μαργαριτάρια είναι σπάνια και ταυτόχρονα τα πλέον πολύτιμα.

ΜΕΓΕΘΟΣ: Το μέγεθος των μαργαριταριών μετριέται σε χιλιοστά μετρώντας την μικρότερη διάμετρο. Αν όλα τα υπόλοιπα κριτήρια (στιλπνότητα, καθαρότητα, σχήμα και χρώμα) είναι αντίστοιχα, τότε όσο μεγαλύτερο είναι το μαργαριτάρι τόσο πιο πολύτιμο.
ΓΥΑΛΙΣΜΑ: Αναφέρεται στην γυαλιστερή αντανάκλαση της επιφάνειας του μαργαριταριού, και διαβαθμίζεται ανάλογα με την λάμψη και δυνατότητα αντανάκλασης του φωτός. Όσο πιο καλή η κρυσταλλοποίηση του μαργαριτογόνου υλικού τόσο καλύτερο το γυάλισμα του μαργαριταριού.

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑ: Αναφέρεται στην “τελειότητα” της επιφάνειας του μαργαριταριού. Όσο καθαρότερη τόσο πιο πολύτιμη είναι. Η καθαρότητα του μαργαριταριού εξαρτάται από το μέγεθος και τον αριθμό στιγμάτων ή εξογκωμάτων στην επιφάνειά του. Το μαργαριτάρι γεννιέται στη φύση, και οι επιφανειακές ατέλειες δεν μπορούν να εξαλειφθούν. Η απόλυτη τελειότητα δημιουργείτε εντελώς τυχαία και είναι σπάνια.

ΧΡΩΜΑ: Το χρώμα ενός μαργαριταριού είναι γενετικά καθορισμένο από το ίδιο το στρείδι. Χρώματα που συνήθως αξιολογούνται για διαβάθμιση μαργαριταριών είναι τα ακόλουθα: λευκό, ροζ, γκρι, κρεμ, χρυσό και μαύρο.

 

ΜΟΝΑΔΕΣ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΑΡΙΩΝ

ΒΑΡΟΣ

GRAIN: Μονάδα μέτρησης ίση με 0,05γρ. 4GRAINS=1ct.
MOMME: Μονάδα μέτρησης, ειδικά για εμπορία μαργαριταριών. 1MOMME=3,75gr
KAN: Τρόπος μέτρησης της ποσότητας παραγωγής στις φάρμες μαργαριταριών. 1KAN=3.750gr

ΜΕΓΕΘΟΣ

SIZE: Μέτρηση σε χιλιοστά (mm) από 2mm μέχρι και 18mm για εμπορική διάθεση.