Πως τα στρείδια παράγουν μαργαριτάρια;

Τα τελευταία χρόνια με την μόλυνση των θαλλασσών και γενικώς του οικολογικού συστήματος, ένας τομέας που είχε πληγεί ήταν και αυτός των φυσικών μαργαριταριών. Καθώς η ζήτηση αυξανόταν και οι ποσότητες δεν επαρκούσαν άρχισαν να τα καλλιεργούν σε ειδικές φάρμες μαργαριτάρια. Η διαδικασία είναι χρονοβόρα και καθόλου εύκολη, αρκεί να αναφέρουμε ότι από τα 2.000 μύδια που θα καλλιεργηθούν μόνο τα 10 μύδια θα παράγουν μαργαριτάρια που θα είναι με υψηλά ποιοτικά στάνταρ.

Τα φυσικά μαργαριτάρια δημιουργούνται φυσιολογικά όταν ένα κόκκος άμμου, φλοιού (μυδιού) ή παράσιτο μπαίνει στο σώμα του και δεν μπορεί να το αποβάλλει, είναι η φυσική άμυνά του. Τα καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια δεν είναι φτιαγμένα απ’ τον άνθρωπο, αλλά είναι με παρέμβαση του ανθρώπου και όπως τα φυσικά, μεγαλώνουν σε ζωντανά μύδια. Καλλιεργήσιμα μαργαριτάρια αρχίζουν από ένα μυδο-πυρήνα, μόσχευμα το οποίο με χειρουργικό τρόπο τοποθετείται στο μύδι. Για να προστατευτεί το μύδι εκκρίνει κρυσταλλοειδές ουσίες, ονομαζόμενες μάργαρο, πάνω στο μόσχευμα.

Με το πέρασμα του χρόνου στρώματα μάργαρου χτίζονται, το ένα πάνω στο άλλο, δημιουργώντας μαργαριτάρι με το επιθυμητό βαθύ γυάλισμα. Δεν υπάρχει άλλη διαφορά μεταξύ τους καθώς και τα δυο είναι προϊόντα της φύσης.

Ψεύτικα μαργαριτάρια είναι εκείνα που δημιουργούνται απ’ τον άνθρωπο και είναι κατασκευασμένα σε εργοστάσια χωρίς την χρησιμοποίηση των μυδιών, με οργανικά και ανόργανα χημικά και άλλα στοιχεία. Δύο απλοί βασικοί τρόποι αναγνώρισης μεταξύ των φυσικών και ψεύτικων είναι:

1. Το μαργαριτάρι είναι φυσικό οργανικό υλικό, κατά συνέπεια αποκτά την θερμοκρασία του περιβάλλοντος ή του σώματός μας όταν φορεθεί, ενώ η θερμοκρασία του είναι αρκετά ποιο χαμηλή όταν βρίσκεται στη θήκη κοσμημάτων ή σε ένα συρτάρι ή χρηματοκιβώτιο. Μπορείτε να το διαπιστώσετε εύκολα εάν έχετε ένα κολιέ από αληθινά μαργαριτάρια. Θα νιώσετε στην επιδερμίδα σας ότι είναι αρκετά κρύο όταν θα δοκιμάσετε να το φορέσετε.

2. Αν παρατηρήσετε προσεκτικά ένα μαργαριτάρι με μεγεθυντικό φακό, ιδιαίτερα σε μεγάλη επιφάνεια, θα βρείτε μικρές αμυχές ή μικρά σημαδάκια (spot) τα οποία άλλωστε υποδηλώνουν την γνησιότητα του. Ασφαλώς όσο μικρότερα και δυσδιάκριτα είναι, τόσο καλύτερη είναι η ποιότητα ενός αληθινού μαργαριταριού και έχει μεγαλύτερη αξία. Αυτή η εικόνα δεν υπάρχει στα ψεύτικα μαργαριτάρια διότι παράγονται εργοστασιακά μέσα σε τυποποιημένα καλούπια όπου όλα θα είναι ολόιδια, αψεγάδιαστα και με το ίδιο ακριβώς σχήμα και χρωματισμό. Επίσης παρατηρώντας με τον ίδιο τρόπο ένα κολιέ με αληθινά μαργαριτάρια, σπάνια θα βρείτε αρκετά ολόιδια ακριβώς μαργαριτάρια. Άλλωστε αυτό φαίνεται και στη άξια των μαργαριταρένιων σκουλαρικιών σε σχέση με τα κολιέ, οπού η άξια για 2 ολόιδια ακριβώς μαργαριτάρια σε ένα ζευγάρι σκουλαρίκια είναι μεγαλύτερη από ότι 2 αντιστοίχου μεγέθους ίδια μαργαριτάρια που υπάρχουν σε ένα κολιέ.

3. Ο πιο εύκολος εμπειρικός τρόπος για να διαπιστώσετε την γνησιότητα ενός μαργαριταριού, είναι να το τρίψετε απαλά στα μπροστινά σας δόντια, οπού θα νιώσετε την αίσθηση της άμμου. Αυτό συμβαίνει μονό στο φυσικό μαργαριτάρι. Θα σας συμβουλεύαμε να μην το κάνετε συνεχώς και όχι πάντα στα ίδια μαργαριτάρια.

4. Ένας ακόμη τρόπος είναι να τοποθετήσετε το μαργαριτάρι σας σε μια ολόλευκη επιφάνεια π.χ.  λευκό πανί, λεύκη κόλλα Α4 και ιδανικά σε λευκό βαμβάκι όπου φαίνεται άμεσα η αντανάκλαση του φωτός, (βασική ιδιότητα του φυσικού γνήσιου μαργαριταριού) όπως επίσης φαίνεται και ο φυσικός χρωματισμός του.