Η ποιότητα των μαργαριταριών

Οι αγοραπωλησίες των μαργαριταριών γίνονται εδώ και χιλιάδες χρόνια, αλλά δεν υπάρχει ακόμη κανένα κοινά αποδεκτό μέτρο.
Μέρος του προβλήματος είναι ότι δεν υπάρχουν δύο μαργαριτάρια που να είναι όμοια και γι’ αυτό για ένα ολοκληρωμένο σύστημα διαβάθμισης θα χρειαζόταν εκατοντάδες ποιοτικοί παράμετροι. Μερικά γεμολογικής ποιότητος μαργαριτάρια είναι τόσο σπάνια που δεν επιδέχονται καμία σύγκριση.
Το μέτρο διαβάθμισης ποιότητας-αξίας έχει να κάνει με 5 βασικούς παράγοντες που είναι οι εξής:

Μέγεθος. Τα μαργαριτάρια μετριούνται σε χιλιοστά. Σε γενικές γραμμές όσο μεγαλύτερο το μαργαριτάρι τόσο ακριβότερο είναι. Η διάσταση η οποία είναι δημοφιλέστερη σήμερα είναι μεταξύ 61/2 και 81/2 χιλιοστά. Η μέτρηση σε ε΄να κολιέ γίνεται πάντα σε 2 μεγέθη πχ. 7 – 71/2 δηλαδή όλα τα μαργαριτάρια του κολιέ κυμαίνονται από 7 έως 71/2 χιλιοστά κι αυτό συμβαίνει λόγο της μοναδικότητάς τους.

Σχήμα. Το στρογγυλότερο, το πιο συμμετρικό μαργαριτάρι είναι και το πιο ακριβό. Μπαρόκ μαργαριτάρια τα οποία είναι ασύμμετρα, μπορεί ναι είναι γυαλιστερά και όμορφα αλλά συχνά κοστίζουν λιγότερο από τα στρογγυλά.

Επιφάνεια. Το τέλειο μαργαριτάρι πρέπει να είναι χωρίς κανένα σημάδι, προεξοχή ή ράγισμα. Όσο περισσότερα σημάδια και στίγματα έχει, τόσο πιο πολύ πέφτει η αξία του.

Χρώμα. Μαργαριτάρια γίνονται σε διάφορους χρωματισμούς από ροζ μέχρι μαύρο. Το χρώμα είναι καθαρά προσωπικό γούστο ασημόλευκο μαργαριτάρι ταιριάζει καλύτερα σε ανοιχτόχρωμα δέρματα, καθώς κρεμ και χρυσές αποχρώσεις μαργαριταριού ταιριάζουν σε σκουρόχρωμα δέρματα. Προτείνουμε σαν τέλειο χρώμα το Imperial White Λευκό με ελαφρώς ροζ απόχρωση.

Γυάλισμα. Ο συνδυασμός της επιφάνειας γυαλάδας του μαργαριταριού και το βάθος του γυαλίσματος. Υψηλής ποιότητας μαργαριτάρια πρέπει να είναι ανοιχτά, εκθαμβωτικά και να μπορούν να αντανακλούν οποιοδήποτε αντικείμενο κοντά σε αυτά.